ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

«Σώστε μας…»: Κραυγές αγωνίας από τους εγκλωβισμένους – Θρηνούν 4.800 νεκρούς Τουρκία και Συρία

0

Μετράνε πληγές Τουρκία και Συρία μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου με 7,8 και 7,5 Ρίχτερ, με τους μετασεισμούς να φτάνουν τους 100 μερικοί από αυτούς πολύ ισχυροί.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών που χτύπησε τις δυο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας κατεδάφισε πολυκατοικίες ολόκληρες σαν πύργους από τραπουλόχαρτα, κατέστρεψε νοσοκομεία, τραυμάτισε κι άφησε άστεγους χιλιάδες.

toyrkia1111

Τα σωστικά συνεργεία κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, καθώς οι άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια είναι χιλιάδες και κάθε ώρα που περνά είναι κρίσιμη.

Σύμφωνα με τελευταίο απόλογισμό έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 3,381 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν 15.834, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα η AFAD, η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Στη Συρία οι νεκροί σύμφωνα με τις Αρχές φτάνουν τους 1.451 και οι τραυματίες τους 3.531.

Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 4.800 τον αριθμό των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία, που επλήγησαν από σειρά σεισμικών δονήσεων οι οποίες συγκαταλέγονται στις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Μάχη και με το κρύο

Ο κόσμος, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος και με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής με τον υδράργυρο να πέφτει ακόμα και στους -14 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κάτω από μια άμορφη μάζα συντριμμιών στη νότια επαρχία Χατάι, η φωνή μιας γυναίκας που εκλιπαρεί να τη βοηθήσουν. Σε μικρή απόσταση, το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού.

Κλαίγοντας καθώς πέφτει παγωμένη βροχή, ο Ντενίζ σφίγγει τα χέρια, ψάχνει λόγια για να εκφράσει την απόγνωσή του.

«Κάνουν θορύβους, φωνάζουν — δεν έρχεται κανένας. Χαθήκαμε. Καταστραφήκαμε. Θεέ μου… Φωνάζουν, λένε ‘σώστε μας’, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί».

Οι θερμοκρασίες έπεσαν γύρω στο μηδέν τη νύχτα, χειροτερεύοντας τα πράγματα για τους παγιδευμένους και τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

Στην Καχρανμαρμαράς, βόρεια της Χατάι, οικογένειες αγκαλιάζονται γύρω από υπαίθριες φωτιές και τυλίγονται με κουβέρτες προσπαθώντας να ζεσταθούν κάπως.

«Μόλις που προλάβαμε να βγούμε από το σπίτι», αφηγείται ο Νεσέτ Γκιουλέρ, έχοντας γύρω του τα τέσσερα παιδιά του, κοντά σε μια από τις φωτιές. «Καταστραφήκαμε. Πεινάμε, διψάμε…».

Η Μπάρμπαρα στην Κορινθία (φωτο VAS VAL)

Previous article

Έρχεται στην Κόρινθο ο Νίκος Ανδρουλάκης τo Σάββατο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.