Business

Τρεις βόμβες για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις της Κορινθίας: Γιατί τρέμουν σε Landis, Hellas Can και Λαρσινός

0
Åñãáæüìåíïé óôï ÊÝíôñï Áíáêýêëùóçò Êïõôéþí Áëïõìéíßïõ óôçí ðåñéï÷Þ ôïõ Áìáñïõóßïõ,Ôñßôç 27 Éáíïõáñßïõ 2004. ÁÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Δεν ήταν και η καλύτερη η εβδομάδα που μας πέρασε για το εργατικό κίνημα στην Κορινθία. Τρεις ειδήσεις, με διαφορετική αφετηρία και περιεχόμενο, έσπειραν την ανασφάλεια μεταξύ των εργαζομένων στην Landis+Gyr, στην Hellas Can και στην εταιρεία Λαρσινός ΑΕ.

Ξεκινώντας από την τελευταία, όπου το πρόβλημα δεν είναι άμεσο, να πούμε ότι η εξαγορά της εταιρείας από την Lafarge έχει δημιουργήσει προβληματισμό. Η Λαρσινός ΑΕ από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της δεν λειτουργούσε όπως οι συνήθεις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την διαχείριση των εργαζομένων της, οι οποίοι ένιωθαν ασφαλείς, εφ’ όσον έκαναν καλά την δουλειά τους. Οι αείμνηστοι Ευγενία και Γιάννης Λαρσινός είχαν άριστες σχέσεις με όλους και σπάνια, ίσως και ποτέ, δεν απέλυαν κάποιον εργαζόμενο, ακόμα και σε περιόδους μεγάλης δοκιμασίας για την εταιρεία, όπως η πρώτη φάση της οικονομικής κρίσης, μετά το 2010.

Μετά την εξαγορά διασφαλίστηκε εργασιακή ειρήνη δύο ετών, όπως άλλωστε επιβάλλει σε κάθε τέτοια περίπτωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί η lafarge να κάνει απολύσεις μέχρι το 2025, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων μετά. Σε κάθε περίπτωση το δίχτυ ασφαλείας που υπήρχε από την προσωπική σχέση οικογένειας Λαρσινού – εργαζομένων δεν υπάρχει πλέον.

ΠΡΟΣ EΘΕΛΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ HELLAS CAN

Η περίπτωση της Hellas Can είναι διαφορετική. Η εταιρεία έχασε ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής της μετά την απόσυρση από την Coca Cola ενός κωδικού προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι μία ολόκληρη γραμμή παραγωγής καταργείται και περίπου 40 εργαζόμενοι έχουν ήδη ειδοποιηθεί για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει καταρτίσει η εταιρεία και το οποίο θα ισχύει μέχρι το καλοκαίρι (15 Ιουνίου).

O (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ) AΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ LANDIS+GYR

Τέλος, η Landis+Gyr είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της εργασιακής ανασφάλειας που δημιουργείται στην Κορινθία. Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΣ) την απέκλεισε από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, για την προμήθεια έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος υιοθετώντας ως κριτήριο του αποκλεισμού, ότι η Landis+Gyr δεν είχε περιλάβει δέσμευση στο ενιαίο Ευρωπαϊκό Έγγραφο Σύμβασης για το εργοστάσιο που θα παράγει τους έξυπνους μετρητές (δηλαδή τον υπεργολάβο), παρότι η εταιρεία ανέφερε στον φάκελό της ότι θα αξιοποιήσει το εργοστάσιο της Κορίνθου.

Απαντώντας στην ΕΑΑΔΣ η εταιρεία ανακοίνωσε δύο πράγματα:

Πρώτο ότι θα να ακολουθήσει όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα για να ανατρέψει την απόφαση της και δεύτερον ότι θα αναστείλει όλες τις προγραμματισμένες επενδύσεις ανάπτυξης του εργοστασίου στην Κόρινθο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, η Landis έχει επενδύσει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ στις εγκαταστάσεις της στην Κόρινθο, καθιστώντας το εργοστάσιο της Ελλάδας το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η απώλεια ενός τέτοιου συμβολαίου (όλο το Project ήταν 850 εκατομμύρια) δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια, ενώ, όπως είπαμε παραπάνω, η εταιρεία απειλεί με την αναστολή των ήδη προγραμματισμένων σχεδίων επέκτασης της παραγωγής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αλλά και την προσθήκη μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.

Το θέμα φαίνεται πως έχει και άλλου τύπου προεκτάσεις. Όλοι θυμόμαστε ότι τον Απρίλιο του 2021 είχε έρθει στην Κόρινθο ο Πρωθυπουργός. Σε εκείνη την επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη και μία επίσκεψη στην Landis, η οποία όλως παραδόξως, ακυρώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Το ρεπορτάζ του Korinthia.net.gr τότε είχε περιγράψει τα σενάρια της ακύρωσης της επίσκεψης, ένα εκ των οποίων ήταν πως το project των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση 7,4 εκατομμυρίων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την χώρα, είχε πολλούς μνηστήρες, με περισσότερη πολιτική ισχύ.

Υπογράφηκε μετά 2,5 χρόνια η μελέτη για το δρόμο Νεμέα – Κιάτο – Το ιστορικό του έργου

Previous article

Η (μη) επίσκεψη Μητσοτάκη, ο αποκλεισμός της Landis και τα επιχειρηματικά παιχνίδια που απειλούν τους κορίνθιους εργαζόμενους…

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Business