ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Αλαζονεία, ήττα και χάος: Γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ με σφοδρότητα κατά του Μακρόν

0

«Καζάνι που βράζει» η Γαλλία μετά και την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και με εκτελεστικό βραχίονα την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να περάσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό που ανεβάζει τα όρια από τα 62 σε 64 έτη με τη χρήση του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος.

Παρόλο που χθες Πέμπτη (16/3), υπήρχαν φήμες πως ο Γάλλος πρόεδρος θα έθετε εκ νέου το νομοσχέδιο στην γαλλική Εθνοσυνέλευση για ψηφοφορία, γνωρίζοντας πως είναι καταδικασμένος να ηττηθεί, προσέφυγε για ακόμα μια φορά στο επίμαχο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος προκειμένου να ισχύσει με προεδρικό διάταγμα.

Έτσι, μετά και την ενεργοποίηση του 49.3, ο Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει μια πολιτική κρίση. Η αντιπολίτευση καταθέτει σήμερα προτάσεις μομφής, ενώ τα συνδικάτα ανακοινώνουν νέες κινητοποιήσεις.

Μετά τις ανακοινώσεις της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, χιλιάδες Γάλλοι βρέθηκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας με την αστυνομία να επιδίδεται σε ακραία βία και να προχωρά σε 217 συλλήψεις μόνο στο Παρίσι.

«Παραδοχή αδυναμίας» γράφει ο διεθνής Τύπος
Ο γαλλικός Τύπος – και ο διεθνής γενικότερα – πάντως δεν υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την επιλογή του 49.3 άρθρου του Συντάγματος από τον Μακρόν.

«Παραδοχή αδυναμίας», «αποτυχία», «απομωνομένος ο Μακρόν», είναι μερικοί από τους τίτλους των διεθνών μέσων.

Μάλιστα, τα γαλλικά μέσα δεν χαρίζονται στον Γάλλο πρόεδρο δείχνοντάς του το δάχτυλο για την πολιτική και κοινωνική κρίση που απειλεί την χώρα.

«Απομωνομένος ο Μακρόν μετά την εφαρμογή του άρθρου 49.3» γράφει στο πρωτοσελίδό της η Le Figaro.

Οι New York Times γράφουν «η σύγκρουση για τις συντάξεις αποκαλύπτει έναν αποδυναμωμένο και πιο απομονωμένο Μακρόν», και η γερμανική Die Zeit κυκλοφορεί με τίτλο «αυτή η μεταρρύθμιση θα βαρύνει τη χώρα για πολύ καιρό».

«Μηδενικό πολιτικό κέρδος, μεγάλο κοινωνικό κόστος. Η αποτυχία μιας τακτικής είναι ένα σημάδι, επιπλέον, της κραυγαλέας μοναξιάς του Προέδρου», γράφει η Florence Chédotal στο La Montagne. «Τώρα, πώς να ανακτήσει τον έλεγχο όταν η μητέρα των μεταρρυθμίσεων καταλήγει έτσι; αναρωτιέται η ίδια, παραπέμποντας σε μια «καταστροφική ακολουθία όπου η ομίχλη πυκνώνει».

«Ο ίδιος ο Emmanuel Macron έχει κολλήσει σε ένα πολιτικό αδιέξοδο», παρατηρεί ο Patrick Jankielewicz στο La Voix du Nord. «Αν ήταν απαραίτητο να σωθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, υπήρχε μόνο ένας τρόπος να γίνει: ήταν απαραίτητο να πάμε σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση που προφανώς δεν θα περνούσε, αλλά στην πολιτική μερικές φορές είναι καλύτερο να πέφτεις με τιμές παρά να στέκεσαι με δύναμη και χωρίς δόξα με κίνδυνο να ρίχνεις βενζίνη στην κοινωνική φωτιά», συνεχίζει.

Ίδια ανησυχία και για τη Liberation , της οποίας το άρθρο του Dov Alfon πιστεύει ότι «η αστάθεια που η «παράνομα κερδισμένη» μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ωθεί τη Γαλλία, τη δημοκρατία και τους εργάτες της σε κενό». «Ο Πρόεδρος θα μπορούσε να σώσει τη μέρα ανακοινώνοντας ότι ο νόμος δεν θα ισχύσει με αυτόν τον αντιδημοκρατικό τρόπο που πέρασε. Αλλά δεν είναι το στυλ του να ακούει τους Γάλλους», σημειώνει δηκτικά.

Φωτορεπορτάζ των VAS-VAL από την μεγάλη συγκέντρωση στην Κόρινθο

Previous article

ΒΟΣΕΪΚΑ: πως φτάσαμε στο σχέδιο πόλης, ή αλλιώς μια απίθανη ιστορία ελληνικής γραφειοκρατίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.