ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Πώς οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ θα βοηθήσουν στον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού

0

Τη Σιν Μπετ επιστρατεύει το Ισραήλ στη μάχη κατά του φονικού κορωνοϊού, με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας να επιβεβαιώνει ότι της ζητήθηκε να συλλέγει πληροφορίες για πολίτες χωρίς προηγούμενη δικαστική εντολή, προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια ανάσχεσης της επιδημίας.

Μετά την απόφαση να περιπολεί η ισραηλινή αστυνομία τα σπίτια όσων έχουν τεθεί σε καραντίνα η κυβέρνηση Νετανιάχου προχώρησε στο επόμενο βήμα με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει χθες το νέο μέτρο. Η κυβέρνηση «εξουσιοδότησε τη Σιν Μπετ να θέσει τα προηγμένα τεχνολογικά της εργαλεία στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία, ενώ εκπρόσωπός της τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το μέτρο έχει «άμεση ισχύ».

Το γραφείο του Νετανιάχου δεν έδωσε λεπτομέρειες , αλλά σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν σε ισραηλινά ΜΜΕ, η αστυνομία θα μπορεί να ανακτά από τους παρόχους τηλεφωνίας δεδομένα γεωγραφικής θέση φορέων του κορωνοϊού καθώς και ατόμων που έχουν τεθεί σε καραντίνα χωρίς δικαστική εντολή, ενώ η Σιν Μπετ θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για να ιχνηλατεί τις κινήσεις τους τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν της διάγνωσης, ώστε να ταυτοποιεί με ποια άτομα ήρθαν σε επαφή.
Αντιδράσεις για τη στρατολόγηση της Σιν Μπετ στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η απόφαση της κυβέρνησης για την εμπλοκή της μυστικής υπηρεσίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού προκάλεσε αντιδράσεις στο Ισραήλ με την δρα Tehilla Shwartz Altshuler του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ, να κάνει λόγο για «επικίνδυνο προηγούμενο». «Τι θα γίνει αν αύριο καλέσουν τη Σιν Μπετ για κάποια έκτακτη κατάσταση στην οικονομία;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι με την ενέργεια αυτή της κυβέρνησης Νετανιάχου «το Ισραήλ δεν ευθυγραμμίζεται με τις δημοκρατίες».

Στην ανακοίνωση της Σιν Μπετ ο επικεφαλής της, Nadav Argaman, αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας ζήτησε τη συνδρομή της για τον εντοπισμό φορέων του κορωνοϊού «από τη στιγμή που αποδείχθηκε ότι άλλες κρατικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες τεχνολογίες». Ο Argaman τόνισε ότι όλες οι πληροφορίες που θα συλλέγει η υπηρεσία του θα παραδίδονται στο υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και δεν θα αποθηκεύονται. Υπογράμμισε δε ότι δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης ήταν ευθύνη της Σιν Μπετ να χρησιμοποιήσει τις «μοναδικές ικανότητές της« για να βοηθήσει στην ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού. Και δεσμεύτηκε ότι οι πράκτορες θα χρησιμοποιούν τα ευρήματά τους για να προειδοποιούν όσους πιθανώς έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, και δεν θα επιβάλουν μέτρα καραντίνας που έχει ζητήσει η κυβέρνηση.


Πηγή: iefimerida.gr

8eCUgvCwsa

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: οι έλληνες ποιητές διαβάζουν ποιήματά τους (ηχητικό)

Previous article

“Νεκρή” από τον κορονοϊό η δημοσιονομική πειθαρχία – “Ξοδέψτε όσα θέλετε”, λέει η Κομισιόν

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.